Taking Taste Further

FANTASTISK SMAG HANDLER OM AT MESTRE DETALJERNE

Det er de finere detaljer, der gør "bare et måltid" til en uforglemmelig middag. Hertil har du brug for fortræffelighed på hvert trin, fra indkøb til servering. Med vores produkter og dine kulinariske færdigheder kan vi gøre selv det sejeste stykke kød så mørt, at det let løsner sig fra benet og bage chokoladekager, der får munden til at løbe i vand.

Trin 1: Kilde

Ved at forstå og fokusere på kilden til din mad kan du opdage nogle af de mest velsmagende, sunde og mest bæredygtige måder at bringe smagen endnu videre. Vi kigger ud over køkkenet og starter ved den virkelige kilde. Direkte fra jordbunden, der giver næring til dine frugter og grøntsager. Også de dyrs velbefindende, som producerer dit kød og dine mælkeprodukter.

To halvdele af en avocado

Kvalitet frem for kvantitet

Ekstraordinær smag begynder, før du starter tilberedningen. Når du vælger dine ingredienser, skal du prioritere kvalitet frem for kvantitet for at få mere velsmagende og sunde retter. Tomater, som gror udendørs, har for eksempel flere C-vitaminer end tomater, der dyrkes i drivhuse. Og de har langt højere niveauer af de antioxidanter, som er ansvarlige for smag og aroma. Vælg derfor kvalitetsingredienser for at få dine retter til at smage bedst muligt.

Et salathoved i en glaskubus, som viser den bærende kilde til Taking Taste Further

Oplev ægte smag

Bare for få årtier siden smagte vores mad helt anderledes. Især med stigningen af kunstige aromaer. Kilde, vores første Tasteology-episode, undersøger dette fænomen. Vi spurgte Mark Schatzker, en fremtrædende forfatter, om emnet. Hans viden vil hjælpe dig med lære, hvordan du værdsætter den ægte smag af din mad - det er vigtigt at tage i betragtning, når du køber dine ingredienser

Kød-kokken, Ludwig Maurer, og en wagyu-ko
Glad for at møde dig

Kød-kokken, Ludwig Maurer, er også opdrætter af Wagyu-kvæg

VORES MAD ER DET, DEN "SPISER"

Man siger, at man er, hvad man spiser, og det gælder også for vores mad. Jordbunde af høj kvalitet producerer for eksempel bær, som holder sig friske i længere tid og er mere næringsrige end en overdyrket jordbund. Vores kød- og malkekvægs velbefindende indvirker også på smagen. Om en ko fodres med græs eller korn indvirker på smagen af dit oksekød. De to steaks vil også have tydelig marmorering og forskellige niveauer af vitaminer, mineraler og syrer.

TRIN 2: KØL

Korrekt køling forbedrer smagen af dine retter, før du overhovedet er kommet i gang med madlavningen. Frugt smager som om, det lige var plukket, kødet er altid mørt og rester fra dagen før smager ligeså lækkert som et frisklavet måltid. At forstå, hvordan man skal opbevare madvarer kan sikre, at hver eneste ingrediens er så lækker som mulig. Så du kan bringe smagen endnu videre både før og efter madlavningen.

En frisk, bladrig salat

Hold din friske mad frisk

Frisk frugt og friske grøntsager indeholder overvejende vand med cellevægge, der holder på fugt og smag. Når temperaturerne ikke er kolde nok, eksploderer disse cellevægge, så smag og konsistens går tabt. Nogle typer madvarer holder sig friskere i længere tid ved lavere temperaturer end andre. Ingredienser som f.eks. bladgrøntsager og rodgrøntsager bevarer en optimal friskhed ved 0 °C, andre produkter skal opbevares mellem 2 °C og 5 °C.

En isblok med kolde ingredienser indeni skal repræsentere den grundlæggende køling til Taking Taste Further

Smagens etik

Lær, hvordan du smider mindre ud og finder opfindsomme og lækre måder at bruge dine rester fra gårsdagens middag på. Køl, vores anden Tasteology-episode undersøger det glemte opbevaringstrin. Fordi bedre nedkøling betyder mere velsmagende mad. Vores eksperter kan hjælpe dig med at opdage de bedste tip til længerevarende friskhed.

demonstration af, hvorledes det at holde ingredienserne adskilt, hjælper dem med at holde sig friske

BEDRE OPBEVARING, MINDRE SPILD

Korrekt opbevaring af maden reducerer også unødigt spild. 61 % af madspildet kan forhindres ved at opbevare maden korrekt. En simpel måde at reducere spildet på er at optimere, hvor du opbevarer hver ingrediens. Den nøjagtige temperatur på dine køleskabshylder kan variere. At opbevare hver ingrediens i den ideelle position kan derfor reducere mængden af den mad, du smider ud, drastisk.

et udvalg af aromatiske ingredienser som f.eks.: ingefær, chili, forårsløg og sesamfrø
Køl med ProFresh

Beskyt smagen, og hold dine madvarer friskere i længere tid

Profresh køle-/fryseskabet

Bevar de naturlige aromaer

Vores ProFresh Plus range sikrer dig den mest fleksible køle-/fryseskabsopbevaring, som findes, der hjælper dig med at holde dine madvarer friske endnu længere. ProFresh beskytter ikke alene smagen af din mad, men den bevarer også dens naturlige aroma. Så din mad altid dufter og smager allerbedst.

Du mister en masse smag, hvis du opbevarer din mad forkert

Ludwig Maurer

Wagyu-kvægfarmer og kok

To frosne fisk

Frys friskhed

Nogle ingredienser holder sig bedre friske, når de fryses – men kun hvis de fryses korrekt. Langsom frysning skaber store iskrystaller, som kan ødelægge madens naturlige konsistens og smag. Vores TwinTech®-teknologi benytter hurtig frysning til at skabe en kraftig cirkulation af tør, kold luft, som forhindrer denne skade. Så dine ingredienser holder længere og smager bedre.

Vidste du det?

Friske asparges, der har bevaret deres farve, fordi de er kølet rigtigt

Mere end 75 % af alle husstande indstiller ikke deres køleskabe til den rigtige temperatur. Det får din mad til at miste smag og konsistens, før du overhovedet er begyndt at tilberede den.

De fleste køleskabe lader den samme luft cirkulere mellem køleskabet og fryseboksene. Det giver dårlige temperatur- og fugtighedsforhold i hver afdeling.

Trin 3: Varme

At forstå hvorfor varme skaber smag og konsistens giver dig mulighed for at udnytte potentialet i hver enkel ingrediens. Tilberedningen skaber smag ved at nedbryde store molekyler til mindre molekyler og frigøre smagen i dem. Oplev, hvordan forskellige opvarmningsmetoder, fra induktion til damp og SousVide, frigør den lækre smag og bringer smagen endnu videre i hver enkelt ret.

En fin gourmet-ret med kød og grøntsager

AT FORSTÅ VARME

For at få resultater, der virkelig bringer smagen endnu videre, skal du have forståelse for varme ved det molekylære niveau. Den perfekte steak smager lækkert på grund af reaktionen mellem aminosyrerne og sukrene ved 130 °C. Men hvis temperaturen bliver højere, begynder molekylerne at slippe væk og tage både smag og konsistens med sig. De bedste ledsagende grøntsager kræver tilstrækkelig varme til at sprænge de cellevægge, som indeholder smagen, uden at lade den forsvinde i luften.

En flamme i en kubus, som viser den bærende varme til Taking Taste Further

Varmens masterclass

At mestre varme er nøglen til at kreere endnu mere velsmagende mad, men hvad indebærer det for dig og dine tilberedningsmetoder? Vores Tasteology-ekspert, Catalina Vélez, undersøger de historiske rødder for tilberedning med damp og lav temperatur. Og hvor vigtigt det er at beskytte smagen og næringsstofferne på den mad, du tilbereder hjemme.

Mad, der tilberedes i en wok på en AEG induktionskogeplade

Hold på smagen med induktion

Induktionskogeplader giver dig præcis kontrol og varmefordeling til at forvandle smagen. Når steaken steger, trækker dens proteinfibre sig sammen og frigiver fugt, næringsstoffer og smag. Ved at gå fra høj til lav varme afslappes fibrene og forsegler den velsmagende saft. Vend den hvert 15. sekund, ikke hvert andet minut, for at få de bedste resultater. Steakens indre varme tilbereder den mere end dens omgivende varme.

En pandestegt steak-middag på et træskærebræt
MaxiSense®

Det ideelle valg til de retter, hvor hvert sekund og hver grad er vigtigt.

En MaxiSense Combi induktionskogeplade med en plancha grill

Fuld frihed til at lave mad

Styrk din kreativitet med MaxiSense® fleksibilitet og præcision. Den anvender induktionsteknologi til at varme hurtigere end gas- eller elektriske kogeplader. Den præcise varmekontrol giver dig desuden mulighed for at skifte fra bruning til simren under tilberedningen.

Den bedste varme er damp

Tilberedning med damp er blevet populær, fordi dens skånsomme tilberedning beskytter madens molekyler. Din mad overvarmes ikke og holder derfor på smagen. Den ekstra fugtighed forhindrer også fugten i at fordampe og giver dig et sprødt ydre uden at give maden for lidt eller for meget indeni. Det får dejen til at hæve både hurtigere og mere jævnt. Bedre karamellisering på dejens overflade giver dig desuden lækre, tykke skorper hver gang.

Dampning holder ingredienserne i deres allerbedste, reneste form...

Catalina Vélez

TV-kok

Et udvalg af vakuumforseglede ingredienser

Sublim SousVide

SousVide er højst sandsynligt den bedste teknik til at holde varmen under kontrol. Den bruger vakuumforseglede plastikposer og vandbade til at forsegle fugten, aromaen, næringsstofferne og smagen i hver eneste ingrediens. Ved at kontrollere temperaturen til den helt præcise grad får du uovertruffen kontrol over perfekt tilberedning og næsten perfekt reproducerbarhed.

En sammenligning, der viser den forskel, sous vide-tilberedning gør på et andebryst
ProCombi® Plus

Du skal blot forsegle maden i posen, lægge posen i ovnen og nyde din mad.

Nem og enkel SousVide

SousVide benytter vakuumforseglede poser til at tilføre smag og aroma til ingredienserne og holde på fugten. Temperaturen holdes inden for et område på en halv grad til præcision hver gang. Med ProCombi® Plus er sous vide den rene leg. Så du kan garantere superlækre resultater hver gang.

Vidste du det?

Asparges og citron

Vandmolekyler leder varme meget hurtigere end luft, så meget, at damp på 100 °C fordeler varmen på samme niveau som varm luft på 600 °C.

Ved kogning af grøntsager mistes 70 % af C-vitaminerne, ved tilberedning med damp reduceres C-vitaminerne kun med 40 %.

TRIN 4: OPLEVELSE

Alle vores sanser kan komplementere smagen. At forstå, hvordan synet, lydene og følefornemmelserne indvirker på smagen selv efter, at du er færdig med tilberedningen, kan hjælpe dig med at fortsætte med at bringe smagen endnu videre, hele vejen til bordet.

En lækker og saftig steak, tilberedt til perfektion med damp

Smag med øjnene

Mad smager bedre, når det har sin ideelle farve. Det er derfor, vi elsker en perfekt rosa steak og brød med gyldenbrun skorpe. Dampens skånsomme varme beskytter din mad, så disse flotte, livlige farver ikke mistes. Den måde, maden serveres på, kan også give smagen et løft. Brug runde, hvide tallerkener til at fremhæve sød smag og sorte, kantede tallerkener til pikant smag. Servér altid maden midt på fadet. Det får dine retter til at smage endnu bedre.

Et udvalg af bestik, tallerkener og produkter i en glasboks, der er med til at skabe oplevelsen af Taking Taste Further.
Tilberedning med damp bevarer farverne

Forskning i oplevelsespsykologi antyder, at vi opfatter frugt og grøntsager med mere livlige farver som friskere og mere velsmagende

En fest for sanserne

Mad er en multi-sensorisk oplevelse. For at hjælpe dig med at lave retter, der giver succes, undersøger vores Tasteology-ekspert, Charles Spence, synssansen. Hvorledes farve og form indvirker på smagen af vores mad. Og hvorfor Instagram har fået vores smagsløg til at sitre.

Et elegant køkken

Smag med ørerne

Baggrundslyde og -musik i dit køkken kan gøre hele forskellen til, hvordan måltiderne smager. Høje toner fremhæver sød eller sur smag, mens lave toner giver bitter smag eller umami-smag et ekstra løft. At spille musik ved samme volumen som konversationen kan også gøre det mere hyggeligt at spise. Med lydsvag udsugning i dit køkken kan du opleve den virkelige effekt fra lyd på dine smagsløg.

Et billede, der afbilder forholdet mellem lyde og oplevelsen og smagen af et måltid
Udfyld stilheden

Med en næsten lydløs emhætte kan du give dit køkken den ideelle soundtrack for at gøre hvert måltid endnu bedre.

En klæbrig chokoladebudding tilberedt med damp til en perfekt konsistens

Smag med fingerspidserne

Den måde, maden føles på, når man tager en bid, betyder utroligt meget for smagen - lige fra en mør steak til en lækker, fugtig chokoladekage. Den skånsomme damp eller tilberedning med sous vide er den bedste måde at få perfekt konsistens som disse. Selv følelsen af redskaberne i hånden kan gøre en forskel. Tungere bestik forbedrer kvaliteten af et måltid. Formen og vægten på et glas ændrer smagen på din drink.

Jo mere mættet farven er, desto mere intens kan smagen være.

Prof. Charles Spence

University of Oxford

Vidste du det?

Et krystalklart vinglas ophængt i en kubus

Det har vist sig, at hvidvin smager bedre i blå eller røde omgivelser.

Formen på et glas kan bestemme, hvordan vi opfatter kvaliteten af måltider og drikkevarer.

Taking taste further afhænger alt sammen af passion, engagement og en forståelse for hvert enkelt trin i madlavningsprocessen. Hvordan du indkøber de bedste ingredienser, opbevarer dem perfekt, varmer dem for at opnå optimal smag og gør serveringen til en oplevelse i sig selv.

Nu, hvor du ved, hvordan du mestrer detaljerne, er det tid til at nyde resultaterne.